Migdala este un aliment deosebit de sănătos. Oferă beneficii deosebite pentru controlul glicemiei, al colesterolului (reduce colesterolul rău – LDL şi creşte colesterolul bun -HDL), al grăsimilor din sânge, reduce inflamaţia, reduce nivelul leziunilor oxidative la nivel de ADN, reduce riscul de boală cardiovasculară şi sindrom metabolic, reduce mortalitatea. 100 de grame de migdale crude conţin 580kcal, 20g de carbohidraţi, din care doar 5g sunt zaharuri iar 12g sunt fibre, 51g de grăsimi, din care 4g saturate,32g mononesaturate şi 12 grame polinesaturate şi 22 de grame de proteine de calitate bună. Pe langă aceşti macronutrienţi, există şi vitamine şi minerale în doze bune. Astfel, vitamina B1 0,24mg -18% din Doza Zilnică Recomadată (DZR), B2 0,8mg - 53% din DZR, Niacină 4mg - 27% din DZR, acid pantotenic B5 0,3mg - 6% din DZR, B6 0,13mg - 10% din DZR, acid folic 29 μg - 7% din DZR, Calciu 248 mg - 25% din DZR, Fier 4mg - 32% din DZR, Magneziu 275 mg - 74% din DZR, Fosfor 475mg - 68% din DZR, Zinc 3mg - 30% din DZR. Din nefericire, nu au deloc vitamina C. (1) Practic, o masă din 100 de grame de migdale crude poate fi cu succes socotită un supliment deosebit de benefic, mai ales pentru cei care efectuează efort fizic. Ele furnizează grăsimi şi proteine de bună calitate, o cantitate mare de fibre vegetale ce previn constipaţia, dar şi o gamă relativ largă de vitamine şi minerale. Migdalele sunt alimente intens studiate. În baza de date medicale Medline sunt publicate peste 1600 de studii despre migdale, cu numeroase studii privind sănătatea umană. Să vedem cam ce au descoperit cercetătorii. În Martie 2007 în Jurnalul Metabolism a fost publicat un studiu ce a arătat că migdalele reduc glicemia postprandiala (după masă), iar efectul este de tip doză-efect. Acest lucru poate fi extrem de util celor care au diabet sau celor cu sindrom metabolic. Nouă subiecţi (2 bărb