DIETĂ ● Aliment de bază în timpul postului
Cartofii îngraşă. Un mit pe care nutriţioniştii îl dărâmă cu argumente. Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel să contribuie la menţinerea greutăţii.Acest lucru nu se aplică în cazul cartofilor prăjiţi.
DIETĂ ● Aliment de bază în timpul postului
Cartofii îngraşă. Un mit pe care nutriţioniştii îl dărâmă cu argumente. Dacă sunt fierţi sau copţi în coajă, unul – doi cartofi sunt suficienţi pentru a tăia foamea şi astfel să contribuie la menţinerea greutăţii.Acest lucru nu se aplică
în cazul cartofilor prăjiţi.
Cartofii nu îngraşă, spun studii recente. "S-a demonstrat că această legumă ne ajută să slăbim. Cartofii – alături de fasole, porumb, orez şi cerealele integrale – conţin aşa-numitul amidon rezistent. Acesta este asemenea unei fibre alimentare, nu se digeră, în schimb scade pofta de mâncare şi intensifică arderea grăsimilor. Astfel, consumaţi cu moderaţie, cartofii nu provoacă diabet, boli cardiovasculare sau obezitate", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Trebuie să mai ştim un secret: cartoful trebuie fiert sau copt şi răcit. Abia apoi poate fi mâncat, pentru că doar astfel intensifică arderea grăsimilor. Amidonul din cartofi are de asemenea avantajul că, fiind un carbohidrat care se digeră lent, nu provoacă o creştere bruscă a glicemiei. Toate aceste lucruri se aplică însă doar în cazul cartofilor fierţi sau copţi în coajă. Pregătiţi în acest fel, cartofii păstrează sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin şi au doar 90 de calorii/100 g. Cartofii sunt bogaţi în potasiu (330 mg/100 g) şi săraci în sodiu (10 mg), astfel explicându-se proprietăţile lor diuretice. S-a demonstrat că o dietă bogată în potasiu protejează sistemul cardiovascular şi previne creşterea tensiunii arteriale. Cartof