Un lipiţan hrănit numai cu iarbă curată, cosită de pe păşunile Ţării Făgăraşului, poate fi vândut cu peste 70.000 de euro. Lipiţanii de elită de la poalele Munţilor Făgăraş îşi Un lipiţan hrănit numai cu iarbă curată, cosită de pe păşunile Ţării Făgăraşului, poate fi vândut cu peste 70.000 de euro.
Lipiţanii de elită de la poalele Munţilor Făgăraş îşi primesc porţia de fân fără chimicale în grajdurile ridicate de contele Johanes de Brukenthal în urmă cu 134 de ani. Prin ferestruicile adăpostului din Sâmbăta de Jos lumina zilei abia răzbeşte pe coama armăsarilor care valorează milioane de euro.
Apele curate ale râului Sâmbăta, care străbate locurile pe care se află herghelia, adapă vara lipiţanii a căror rasă face parte din patrimoniul cultural european. Sobri şi viguroşi, lipiţanii de la Sâmbăta trăiesc la 820 de metri altitudine, în Ţara lui Negru Vodă, iar performanţele lor au făcut înconjurul lumii.
Armăsarii de la Sâmbăta de Jos sunt mândria doctorului veterinar Cosmin Drăgan, care este şeful celei mai mari herghelii de lipiţani din Europa. Peste trei sute de cai sunt văzuţi zilnic de Drăgan care, la primele ore ale dimineţii, porneşte spre grajdurile supravegheate de peste 40 de îngrijitori ca să verifice dacă totul este în ordine. Aici se lucrează la foc continuu, deoarece caii trebuie să mănânce de nouă ori în 24 de ore, iar paiele se schimbă în cele 12 grajduri de câteva ori pe zi, înainte ca animalele să fie hrănite ori scoase la antrenament.
"Formarea şi consolidarea rasei lipiţan au durat aproape trei sute de ani, iar la Sâmbăta caii cresc acum după standardele europene. Ei sunt hrăniţi natural cu fânuri de diverse sortimente, ovăz sau furaje concentrate, recoltate de pe cele 526 de hectare care se află în administrarea proprie a hergheliei", spune Cosmin Drăgan.
Animalele sunt atent supravegheate de medici