Urzica este, cu siguranţă, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în faţa infecţiilor.
Urzica este, cu siguranţă, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în faţa infecţiilor.
În popor se spune că urzica subţiază sângele. “Şi chiar îl subţiază, deoarece conţine substanţe cu antiplachetară, anticoagulantă. S-a demonstrat că substanţele cu efect anticoagulant din această plantă reglează fluiditatea sângelui‘‘, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, urzicile au acţiune depurativă şi diuretică puternică. Una-două căni cu infuzie de urzici sau o porţie de mâncare de urzici zilnic contribuie la eliminarea substanţelor toxice din organism. Urzicile favorizează eliminarea acidului uric, a clorurilor şi a ureei din organism, fiind recomandate celor care suferă de gută.
VITAMINE. Alimentaţia săracă în vitamine şi minerale din lunile de iarnă duce la pierderea resurselor energetice ale organismului. Alături de celelalte verdeţuri de sezon, urzicile asigură un aport constant de substanţe biologic active, care ne redau tonusul în această perioadă. Vorbim despre vitaminele B1, B2, C, K, betacaroten, potasiu, calciu, magneziu, fier, pe care ni le oferă cu dărnicie această plantă. “Urzica este o foarte bună sursă de fier în matrici organice, adică fier care se asimilează foarte uşor. De asemenea, urzica are acţiune hemostatică datorită conţinutului ridicat de vitamina K. Stimulează creşterea numărului de globule roşii din sânge şi scade nivelul glicemiei. Iar acidul formic din frunzele acesteia are activitate ant