ATENŢIE! ● Bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate
Persoanele care mănâncă nuci de câteva ori pe săptămână pot reduce la jumătate riscul unui atac de cord. Rolul cardioprotector al nucilor se datorează grăsimilor sănătoase şi vitaminei E.
ATENŢIE! ● Bolile cardiovasculare, prima cauză de mortalitate
Persoanele care mănâncă nuci de câteva ori pe săptămână pot reduce la jumătate riscul unui atac de cord. Rolul cardioprotector al nucilor se datorează grăsimilor sănătoase şi vitaminei E.
Nucile conţin aproximativ 70% grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, din seriile acizilor graşi omega 3 şi omega 9. Aceste grăsimi menţin elasticitatea vaselor sangvine, prevenind bolile cardiovasculare. Nucile se remarcă de asemenea prin conţinutul de vitamina E (25 mg/100 g), un alt element cu rol cardioprotector dovedit. "Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicând depunerea colesterolului pe vasele sangvine. Pe termen lung s-a demonstrat chiar că, în cantităţi rezonabile, nucile pot să reducă nivelul colesterolului. Pentru aceasta însă nu trebuie să mâncăm mai mult de 40-50 g nuci pe zi, deoarece acestea sunt produse hipercalorice. 100 g nuci ajung la 690 de calorii, excesele favorizând creşterea în greutate", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
PROTEINE. Nucile sunt sursă nu numai de grăsimi de calitate, ci şi de proteine. Conţinutul ridicat de proteine – 15% – apropie nucile de carne sau peşte, tocmai de aceea nutriţioniştii le recomandă pentru consum în perioadele de post,atunci când ne abţinem de la proteine animale. În afară de proteine, nucile sunt sursă bună de vitamine din grupul B, vitaminele A, E şi minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu). Prin conţinutul lor, aceste fructe au proprietăţi de echi