Ca urmare a modificării procedurilor legate de virarea sumelor colectate din impozitul pe tranzacţiile imobiliare, bugetele locale pierd până la 15% din venituri. Miza scandalului iscat la Ca urmare a modificării procedurilor legate de virarea sumelor colectate din impozitul pe tranzacţiile imobiliare, bugetele locale pierd până la 15% din venituri.
Miza scandalului iscat la începutul acestui an între guvern şi autorităţile locale pe tema virării sumelor colectate din impozitul pe tranzacţiile imobiliare nu este deloc de neglijat. Anul trecut, primăriile au obţinut astfel venituri de zeci de milioane de euro, sume care, din acest an, nu vor mai ajunge la primării, ci vor lua exclusiv drumul bugetului de stat.
Potrivit unor date statistice solicitate şi furnizate pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), sumele colectate anul trecut de către notari în contul impozitului pe tranzacţiile imobiliare s-au ridicat la 1,19 miliarde lei, adică aproximativ 359 milioane de euro (n.r. - calculat la un curs mediu de 3,33 lei/euro). Jumătate din această sumă, respectiv 179 milioane de euro, a fost virată potrivit legii în vigoare în acel moment la bugetul local, iar 143 milioane de euro, la cel de stat. Restul de 10%, respectiv 35,9 milioane de euro, a mers către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Veniturile locale scad semnificativ
De la 1 ianuarie 2008, sumele încasate în contul acestui impozit vor fi virate însă exclusiv la bugetul de stat. Pe fondul creşterii pieţei imobiliare din 2008, primarii contactaţi de "Adevărul" estimează pierderi de zeci de milioane de lei.
"Din această cauză vom pierde 25 milioane de lei (n.r. - 7,45 milioane euro) în 2008. În 2007 am încasat din acest impozit 17 milioane de lei, reprezentând 15% din bugetul total", a p