Stările de anxietate, nervozitatea, oboseala care apar la început de primăvară pot fi înlăturate printr-o dietă bogată în magneziu. Printre cele mai bune surse de magneziu se numără verdeţurile de primăvară.
Stările de anxietate, nervozitatea, oboseala care apar la început de primăvară pot fi înlăturate printr-o dietă bogată în magneziu. Printre cele mai bune surse de magneziu se numără verdeţurile de primăvară.
O cură cu verdeţuri de primăvară – spanac, păpădie, urzici, salată verde – ne asigură o primăvară liniştită, fără astenie, spun nutriţioniştii. Efectul antiastenie se datorează magneziului din compoziţia verdeţurilor de sezon. 100 g spanac conţin 70 mg magneziu, aceeaşi cantitate de păpădie – 35 mg.
Magneziul este important, deoarece joacă un rol deosebit în funcţionarea celulei nervoase, aceasta fiind legătura dintre acest mineral şi stres, stările de anxietate sau nervozitate. Lipsa magneziului din dietă provoacă stări de confuzie, insomnii, probleme de concentrare, stări depresive. Aceste simptome sunt parcă mai accentuate la început de primăvară, deoarece, în lunile de iarnă, organismul pierde din resursele energetice ca urmare a alimentaţiei sărace în vitamine şi minerale. Soluţia vine de la verdeţurile de sezon, care, pe lângă magneziu, conţin cantităţi importante de calciu, potasiu, vitaminele C, E, betacaroten. Datorită acestor elemente, salatele cu frunze de spanac, păpădie, untişor şi puţin ulei de măsline au efect remineralizant şi tonifiant asupra sistemului nervos.
DIETĂ. Alte surse bune de magneziu sunt legumele şi fructele proaspete, cerealele integrale, lactatele, ouăle. Făina integrală de grâu conţine 120 mg magneziu/100 g; făina de soia – 250 mg, nucile – 130 mg, bananele – 130 mg, orezul integral – 50 mg. “Avem nevoie de aproximativ 300 mg magneziu zilnic. Necesarul de