În tot mai multe localităţi cu profil turistic din Mărginimea Sibiului se construiesc microhidrocentrale.
Astfel, cu o investiţie relativ mică, aproximativ 10 milioane de euro, se poate realiza curentul electric pentru iluminarea străzilor, dar şi a instituţiilor locale precum şcoală, primărie, poliţie, dispensar. În următorii doi ani, nu mai puţin de şase microhidrocentrale vor deveni funcţionale în zonă.
Tonul este dat de comuna Gura Râului, aflată aproape de municipiul Sibiu. Aici funcţionează deja din timpul regimului comunist două microhidrocentrale, aflate în custodia Electrica. Consiliul Local din Gura Râului a aprobat deja concesionarea unui teren pentru 49 de ani unor investitori privaţi, care vor construi până în vară o microhidrocentrală.
Primăria se alege astfel cu energie electrică gratuită pentru iluminatul public şi nu numai. „Cei de la Energy Service suportă toate cheltuielile legate de investiţie, iar noi primim curent gratis pentru iluminatul public din comună. Probabil prin iulie sau august acesta va intra în funcţiune“, a explicat primarul Ioan Duţă. Administraţia locală mai are în derulare încă două proiecte pentru microhidrocentrale pe Râul Mare. Investiţia urmează să se facă prin accesarea de fonduri europene, iar suma necesară se ridică la 10 milioane de euro pentru fiecare unitate ce va produce curent de două milioane de euro pe an. Râul Cibin va fi şi el sursă de apă pentru două microhidrocentrale, ce vor fi amplasate la Cristian, comună care se învecinează cu Gura Râului.
Investiţie privatăla Bâlea Cascadă
Şi cascada de la Bâlea va fi în curând rezervorul principal al unei microhidrocentrale ce se va face de către un grup de investitori privaţi, printre care se află şi patronii Cabanei Bâlea Lac. Primăria din Cârţişoara a aprobat deja cererea făcută de aceştia.