Astăzi, importanţa resurselor globale de apă şi conservarea lor este intens analizată în toate marile capitale ale lumii. Până la începutul secolului al XX-lea, cererea de apă, calitatea acesteia şi eficienţa utilizării erau probleme de importanţă secundară. Strategii guvernamentale coerente implementate în teritoriu
Astăzi, importanţa resurselor globale de apă şi conservarea lor este intens analizată în toate marile capitale ale lumii. Până la începutul secolului al XX-lea, cererea de apă, calitatea acesteia şi eficienţa utilizării erau probleme de importanţă secundară. După anii ‘50 însă, apa dulce a devenit o materie primă critică. Această situaţie a fost determinată în principal de creşterea populaţiei dincolo de cifra de şapte miliarde, dintre care aproximativ jumătate trăiesc în mediul urban. Analiza câtorva cifre esenţiale va face tabloul mai uşor de înţeles.
Cifre şi statistici
Suprafaţa planetei pământ este alcătuită, procentual, din 30% uscat şi 70% apă. Din totalul apei existente pe Terra, numai 2,7% este apă dulce. Dar apa dulce ce poate fi utilizată direct reprezintă numai 0,46% din cantitatea existentă în natură, restul covârşitor de procente constând în forme ce se sustrag utilizării imediate (vapori din atmosferă, gheţari şi calote glaciare, lacuri şi mlaştini, ape de mare adâncime etc.). De fapt, conform ultimelor analize, apa dulce disponibilă pentru acoperirea necesităţilor noastre reprezintă numai 0,009% din cantitatea totală de pe pământ.
Problema poluårii
La aceste cifre atât de mici, epoca modernă a adăugat o problemă despre care cu ceva vreme în urmă nici nu se discuta: problema poluării. Am identificat câteva mari categorii de poluare a apei dulci, iar controlul lor este esenţial. Majoră este poluarea bazinului prin produse ale eroziunii, produse chimice toxice proveni