Oamenii au mâncat seminţele de in încă din epoca pietrei. Scrierile biblice menţionează că în pâine se adăuga făină de in. Totuşi, primul care a vorbit despre proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in a fost Hipocrate.
Oamenii au mâncat seminţele de in încă din epoca pietrei. Scrierile biblice menţionează că în pâine se adăuga făină de in. Totuşi, primul care a vorbit despre proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in a fost Hipocrate. În prezent, s-a demonstrat că seminţele de in au proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare, hipocolesterolemiante, laxative. Seminţele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substanţe ce previn în special cancerul de colon şi pe cel de prostată.
Grăsimi bune
Proprietăţile anticancerigene se datorează şi grăsimilor de calitate care se găsesc în seminţele de in. Ele conţin aproximativ 41% grăsimi din seria acizilor omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). Dacă nu avem probleme de sănătate, atunci organismul poate să transforme acizii omega 3 cu lanţ scurt din seminţele de in în acizi omega 3 cu lanţ lung, care ne protejează de cancer şi de boli cardiovasculare, boli neurodegenerative.
“De asemenea, în prezent, substanţele nutritive din seminţele de in sunt studiate pentru potenţialul lor de încetinire a creşterii tumorilor, atunci când boala s-a declanşat. De menţionat este şi rolul inului în tratamentul complicaţiilor aterosclerozei. Seminţele de in stimulează funcţia arterială şi previn formarea trombilor (cheagurilor) în vasele sangvine”, arată dr Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în api-fitoterapie.
Fibre
Seminţele de in se remarcă de asemenea prin conţinutul de vitamina E, săruri minerale (calciu, potasiu, siliciu, fier) şi fibre alimentare. Fibrele interacţionează cu asimilarea grăsimilor şi