Cele mai multe dintre afecţiunile din această perioadă sunt date de virusuri, care pot deveni agresive în special la copii. Sursa: Hepta
Dacă în sezonul rece v-aţi alimentat prost, este posibil să fiţi mai predispuşi răcelilor şi gripelor de primăvară ori virozelor digestive. Principalele sfaturi ale medicilor: încercaţi să vă refaceţi resursele de vitamine şi minerale, nu vă îmbrăcaţi nici prea gros, nici prea subţire şi evitaţi aglomeraţia. Dacă totuşi virusurile „vă răpun“, nu încercaţi să le înfrângeţi cu antibiotice, deoarece organsimul nu va reacţiona.
1. Răceala şi gripa de primăvară
Cum apar:În timpul iernii, majoritatea oamenilor pun accentul în alimentaţie pe grăsimi şi proteine, nu pe vitamine şi minerale, de aceea imunitatea slăbeşte şi apar dezechilibre. „Acestea fac organsimul vulnerabil în faţa răcelilor şi gripelor“, explică medicul de familie Remus Lupu.
În plus, când se face cald afară, ies mai mulţi oameni pe stradă. Mijloacele de transport se aglomerează. La fel şi parcurile, terasele, restaurantele. „Este suficient ca o persoană dintr-o mul- ţime să fie gripată şi virusurile se vor transmite în lanţ“, mai spune medicul de familie Remus Lupu.
Cum scăpaţi de ele:Pentru că îşi schimbă rapid structura, virusurile sunt greu de învins cu medicamente. „Dacă sunteţi sănătoşi, lăsaţi organismul să lupte. El va produce anticorpii de care aveţi nevoie şi, în final, va învinge“, recomandă medicul Remus Lupu.
Specialistul vă avertizează să nu vă trataţi cu antibiotice, deoarece nu sunt eficiente. „Asupra virusurilor acţionează antiviralele. Pentru a vă uşura simptomele puteţi lua paracetamol, antinevralgic şi vitamina C“, mai spune medicul Remus Lupu. Dintre remediile naturale, specialiştii vă recomandă mură turile, măceşele, kiwi şi ardeiul gras.
2. Virozele digestive