Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegetariană prezintă carenţe de vi-tamina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.
Persoanele care ţin post şi cele care au o dietă vegetariană prezintă carenţe de vi-tamina B12, care se manifestă prin ameţeli, tulburări de concentrare. Deoarece B12 se găseşte doar în produsele de origine animală, în timpul postului necesarul de B12 trebuie asigurat din suplimente nutritive.
Vitamina B12 se găseşte exclusiv în alimentele de origine animală: carne, ficat, rinichi, lapte, iaurt, brânză, ouă. Lipsa acestei vitamine din dietă este semnalată de ameţeli, probleme de concentrare, iritabilitate, stări depresive, scăderea poftei de mâncare. “În timpul postului, o sursă de vitamina B12 pot fi cerealele integrale, cu condiţia ca în acestea să fi fost adăugate vitamine din complexul B. Atenţie însă ca aceste cereale să nu aibă şi adaos de zahăr, pentru că au valoare calorică ridicată. Persoanelor care ţin post le recomand să compenseze lipsa vitaminei B12 cu suplimente nutritive”, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
DE REŢINUT. Trebuie reţinut de asemenea că un nivel scăzut de vitamina B12 prezintă persoanele suprasolicitate fizic şi intelectual, care au o dietă dezechilibrată şi consumă alcool în exces. În această categorie înscriindu-se în special adolescenţii şi tinerii. Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt ficatul de vită – 70 micrograme/100 g; ficatul de pasăre – 50 micrograme, carnea de iepure – 12 micrograme, sardinele – 12 micrograme, gălbenuşul de ou – 4 micrograme. Dacă avem o dietă echilibrată este destul de uşor de realizat necesaru