Ceaiul negru poate preveni diabetul, afirmă cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute (Scoţia). Potrivit acestora, frunzele de ceai negru conţin substanţe care acţionează asupra organismului asemenea insulinei.
Ceaiul negru poate preveni diabetul, afirmă cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute (Scoţia). Potrivit acestora, frunzele de ceai negru conţin substanţe care acţionează asupra organismului asemenea insulinei.
Cercetătorii scoţieni au descoperit că frunzele de ceai negru conţin două substanţe – theaflavina şi thearubigina – care au efect similar insulinei asupra organismului. Acest hormon are rolul de a ţine sub control glicemia. Două ceşti de ceai negru zilnic pot contribui la menţinerea glicemiei în limite normale şi astfel la prevenirea diabetului. “Pentru moment, nu putem să spunem că acest ceai poate înlocui insulina. Însă putem afirma cu certitudine că ne găsim în faza de început a elaborării unei metode alternative de prevenire şi de tratare a diabetului”, arată cercetătorii de la Scottish Crop Research Institute. Theaflavina şi thearubigina din ceaiul negru fac parte din familia polifenolilor, substanţe care contribuie la reducerea colesterolului. De asemenea, aceste substanţe au efect cardioprotector şi de stimulent asupra sistemului nervos. Dacă este băut cu măsură, ceaiul negru creşte elasticitatea vaselor sangvine şi împiedică depunerile de aterom pe vase, prevenind bolile cardiovasculare.
ASTMATICI. “Ceaiul negru mai conţine şi teofilină, substanţă cu proprietăţi bronhodilatatoare, diuretice, vasodilatatoare. Datorită acestei substanţe, ceaiul negru favorizează dilatarea bronhiilor şi uşurarea respiraţiei, ceea ce este esenţial în cazul astmaticilor”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, una-d