Persoanele excesiv de supuse, care nu îşi asumă riscul unui conflict deschis şi îşi reprimă emoţiile negative sunt mai predispuse bolilor decât cei sociabili, exuberanţi, care îşi exprimă nemulţumirile, arată concluziile unei dezbateri despre sănătatea angajaţilor, organizată de PricewaterhouseCoopers şi GlaxoSmithKline. Sursa: Hepta
Printre afecţiunile pe care le poate declanşa stresul se numără depresia, tulburările hormonale, afecţiunile cardiace şi chiar cancerul.
Totuşi, stresul în exces nu este bun nici pentru introvertiţi, nici pentru extrovertiţi, deoarece poate declanşa o serie de afecţiuni.
Specialiştii pun pe seama anxietăţii boli precum depresia, tulburările hormonale, obezitatea, afecţiunile inimii şi chiar cancerul. „Locul de muncă poate fi unul stresant, însă nu uitaţi că emoţiile reţinute, inhibate sunt foarte nocive pentru organism.
Multe tipuri de cancer derivă din stres, iar boala generează, la rândul ei, anxietate, ceea ce poate duce la afectarea vieţii profesionale“, a afirmat Ana-Maria Marian, customer service manager la Centrul Medical Unirea. Astfel, pentru a stopa valul unor epidemii (diabet, bolile cardiovasculare şi depresie), companiile ar trebui să-şi sprijine angajaţii prin programe de sănătate.
Sunt distruse celulele de apărare din corp
Stresul pe termen lung scade capacitatea organismului de a se apăra. Mai exact, hormonii stresului produşi de glandele suprarenale inhibă acţiunea limfocitelor, acele celule care apără organismul de infecţii şi boli. „Celulele canceroase se dezvoltă în fiecare zi în organism, fie pentru că stăm într-o intersecţie plină de noxe, fie pentru că mâncăm prost - mezeluri sau fast-food. Un organism sănătos, puternic are însă capacitatea de a le distruge“, spune medicul Radu Braga, cercetător în neuro- ştiinţe la Facultatea de Medicină