Tehnologiile incluse în aparatele foto digitale reduc efortul fotografului la apăsarea unui buton.
Detectarea feţei, reducerea efectului de ochi roşii, stabilizator electronic de imagine, şi lista ar putea continua. Sunt opţiuni care apar tot mai des în descrierile tehnice ale camerelor digitale.
Aceste îmbunătăţiri le sunt destinate celor care nu vor să aibă bătăi de cap cu reglaje manuale şi vor să reducă la minimum implicarea fotografului în captarea imaginilor.
Avantaje şi dezavantaje
Opţiunea de detectare a feţei caută în cadru chipuri şi încearcă să clarifice cât mai mult imaginea în acea zonă. Combinată cu detectarea zâmbetelor, opţiunea le este folositoare celor care nu ştiu să pună în valoare un chip din punct de vedere tehnic. Imaginea rezultată poate fi mărită în zona feţei personajului, pentru a crea o fotografie imprimată memorabilă.
Eliminarea „zgomotului“ imaginii previne apariţia granulaţiei evidente, mai ales în cazul folosirii zoomului digital. „Este o funcţie aparent utilă, dar care în realitate degradează destul de mult calitatea imaginii. Deşi elimină «zgomotul» din imagini, scade mult contrastul fotografiilor“, explică fotograful Constantin Barbu.
Dubla stabilizare a imaginii este prezentă la aproape toate camerele digitale, indiferent de producător, dar cei de la Sony şi cei de la Panasonic au perfecţionat-o. „Este în realitate o combinaţie între un sistem mecanic sau optic şi creşterea valorii ISO a aparatului foto. Din păcate, calitatea imaginii scade direct proporţional cu creşterea ISO“, spune Barbu.
Despre reducerea efectului de ochi roşii care se produce atunci când se declanşează bliţul, Constantin Barbu crede că este o opţiune utilă, fără efecte negative asupra imaginii finale. Pentru a realiza această compensare, bliţul se declanşează de câteva