SURSE ● Fructele, legumele şi cerealele integrale ne dau energie
Aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din carbohidraţi. Dar nu orice carbohidraţi, ci aceia din fructe, legume, cereale integrale. Doar aceştia previn diabetul şi bolile cardiovasculare.
SURSE ● Fructele, legumele şi cerealele integrale ne dau energie
Aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic trebuie să provină din carbohidraţi. Dar nu orice carbohidraţi, ci aceia din fructe, legume, cereale integrale. Doar aceştia previn diabetul şi bolile cardiovasculare.
Carbohidraţii, numiţi şi glucide, reprezintă principala sursă de energie a organismului. Nutriţioniştii fac distincţia între carbohidraţii complecşi (din legume, fructe, cereale integrale) şi carbohidraţii simpli (din biscuiţi, ciocolată, bomboane sau băuturi carbogazoase). În categoria carbohidraţilor complecşi intră amidonul şi fibrele alimentare, în vreme ce carbohidraţii simpli sunt reprezentaţi de zahărul rafinat. Este bine să facem această distincţie, pentru că doar carbohidraţii din fructe, legume, cereale integrale sunt sănătoşi.
COMPARAŢIE. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne propune o comparaţie între cele două tipuri de carbohidraţi: "Carbohidraţii simpli din prăjituri, ciocolată furnizează imediat energia. Această energie însă se epuizează rapid şi apare din nou dorinţa de a consuma ceva dulce, ceea ce obligă pancreasul să secrete mai multă insulină. Apar oscilaţii ale glicemiei şi riscul de a dezvolta rezistenţă la insulină şi, în timp, diabet. Pe de altă parte, carbohidraţii complecşi eliberează energia puţin câte puţin. În acest fel sunt evitate şocurile insulinice, creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei".
Puţină lume ştie că şi fibrele alimentare sunt carbohidraţi complecşi, care intervin în asimilarea grăsimilor, scăzâ