Numărul militarilor americani care au murit în Irak în cei cinci ani care au trecut de la declanşarea invaziei conduse de Statele Unite a atins, duminică, pragul simbolic de 4.000. Sursa: Reuters
Comandamentul american a anunţat, ieri, că „patru militari din cadrul diviziei multinaţionale din Bagdad au fost ucişi duminică, în jurul orei 22.00 (21.00, ora României) într-un atac terorist cu dispozitiv-capcană“, comis la sud de capitala irakiană. De altfel, acesta este genul de atac care a făcut cel mai mare număr de victime în rândul americanilor, aminteşte AFP, care a realizat bilanţul morţilor în baza statisticilor furnizate de website-ul independent www.icasulaties. org.
Numărul total al pierderilor înregistrate până în prezent de coaliţia condusă de SUA se ridică la 4.308 morţi - 4.000 de americani, 175 de britanici şi 133 de membri ai altor contingente. Totodată, peste 29.314 militari americani au fost răniţi, dintre care o treime au rămas infirmi. Dintre cei ucişi, circa 40% au pierit în atentate, cel mai adesea în exploziile dispozitivelor explozive declanşate la trecerea patrulelor de infanterişti sau a vehiculelor militare.
Acest tip de bombe artizanale a determinat Pentagonul să pună la dispoziţia trupelor din Irak noi blindate, mai performante. Decesul provocat de alte cauze decât cele legate de confruntările armate (accident, boli, suicid) reprezintă 18,8% din pierderile de vieţi. În prezent, contingentul american numă ră circa 158.000 de militari.
REGRETE LA NIVEL ÎNALT
Tragedii ca în toată lumea
În contextul noului bilanţ, vicepreşedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a declarat, ieri, că „regretă toate victimele americane“ căzute în Irak. „Acest lucru poate avea un impact psihologic asupra publicului, dar este vorba despre tragedii care se pot produce în toată lumea“, a spus of