Nu aştepta de la medici să te vindece când eşti în ultimul stadiu. Nu exagera cu stresul, fă mişcare şi selectează-ţi cu atenţie hrana. Sursa: Guliver Getty Images
Românii îşi ies uşordin fire, le place săse certe pe stradă, înautobuz sau în trafic.Vorbesc vulgar,fumează mult, râdde cei care fac sport, iar cândmerg la cumpărături pun în coşproduse multe, ieftine, cât maicolorate şi cu multe E-uri.
Controalele anuale la medicnu sunt o responsabilitate individuală,aşa că mulţi ajung ladoctor doar dacă îi trimite firmasau dacă îi doare ceva. De obicei,prea târziu. Nici când suntinvitaţi cu scrisori personalizate,cum a fost programul de evaluarea stării de sănătate, nu se înghesuiela uşa doctorilor.
Despre cum ar putea fi îndreptateaceste mentalităţi şicomportamente, ne explică mediciişi psihologii.
Exprimă-ţi furia controlat
Unii psihologi pun comportamentul„agresiv“ al românilor peseama spiritului latin, alţii spuncă ţine de lipsa de educaţie şi îndeamnăla o atitudine mai rezervată.
„Nu este rău să-ţi exprimifuria în public, dar contează modulîn care o faci. Dacă te răcoreşti, fără să depăşeşti limitelebunului-simţ, fără să foloseştiviolenţa, poate că este mai binedecât să taci. Ţine de spiritul latin,la fel ca şi vorbitul tare pestradă“, spune psihologul CristianaLeviţchi, de la Spitalul „Gomoiu“,din Bucureşti.
O reacţie mai potrivită, atuncicând oamenii se află în public, ar fistăpânirea de sine, este de părerepsihologul Matei Georgescu,conferenţiar doctor la Facultatea„Spiru Haret“. „Câteodată estebine să te pui în locul celorlalţi şisă te gândeşti că probabil sunt lafel de stresaţi, că au aceleaşiprobleme, aceleaşi greutăţi.Calmul este mai bun decât furia“,este de părere psihologul.
Învaţă să citeştietichetele alimentelor
Lipsa de interes faţă de mişcar