Ciorba de lobodă, mâncarea de ştevie şi salatele cu untişor sunt la mare preţ în timpul postului. Ştevia, loboda, salata verde, untişorul elimină toxinele şi asigură un aport constant de vitamine şi minerale. Ciorba de lobodă, mâncarea de ştevie şi salatele cu untişor sunt la mare preţ în timpul postului. Ştevia, loboda, salata verde, untişorul elimină toxinele şi asigură un aport constant de vitamine şi minerale.
Principalele calităţi ale acestor verdeţuri sunt de eliminare a toxinelor. Consumate zilnic, untişorul, ştevia şi loboda asigură detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului. “Chiar dacă nu ţinem tot Postul Paştelui, ar fi bine ca măcar în fiecare miercuri şi vineri să fie zile de detoxifiere, profitând de beneficiile acestor verdeţuri. Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă de lobodă, mâncare de ştevie sau piure de urzici cu untişor”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Verdeţurile sunt valoroase şi prin conţinutul de vitamine şi minerale: vitaminele C şi E, acid folic, betacaroten, potasiu, calciu, magneziu. Acestea ne ajută să suportăm mai uşor astenia de primăvară, fiind un adevărat tonic pentru sistemul nervos. Astfel nu ne simţim epuizaţi chiar dacă ţinem post. De asemenea, potasiul din salata verde (360 mg/100 g) sau din untişor (230 mg/100 g) stimulează muşchiul cardiac, contribuind la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Iar betacarotenul pe care ni-l oferă din belşug untişorul (2.520 de micrograme/100 g) ne protejează vederea. Prin conţinutul de fibre alimentare – 2-3 g/100 g, ştevia, loboda, untişorul, salata verde stimulează digestia.
CALORII. Mai trebuie reţinut că putem beneficia de toate aceste calităţi ale verdeţurilor fără să avem grija siluetei. 100