ATENŢIE ● Cartofii prăjiţi şi chipsurile sunt cancerigene
Alimentele obţinute prin prăjire – cartofi, chipsuri, cereale, migdale – afectează sistemul nervos şi predispun la cancer. Aceste alimente conţin acrilamidă, substanţă care apare în timpul prăjirii sau coacerii.
ATENŢIE ● Cartofii prăjiţi şi chipsurile sunt cancerigene
Alimentele obţinute prin prăjire – cartofi, chipsuri, cereale, migdale – afectează sistemul nervos şi predispun la cancer. Aceste alimente conţin acrilamidă, substanţă care apare în timpul prăjirii sau coacerii.
În anul 2002, cercetătorii de la Universitatea Stockholm (Suedia) au descoperit acrilamida în alimentele obţinute prin prăjire şi coacere. Această substanţă afectează sistemul nervos, poate provoca apariţia maladiei Alzheimer şi a cancerului. Mult timp s-a crezut că acrilamida este doar în cartofii prăjiţi şi în chipsuri. S-a dovedit însă că această substanţă există în mult mai multe alimente: atât în cele prajite acasă – pâine, carne –, cât şi în produsele prăjite existente în comerţ: prăjituri, migdale, biscuiţi, cereale.
DEFINIŢIE. "Acrilamida este o substanţă folosită în industrie la purificarea apei, la fabricarea unor cosmetice, a hârtiei sau ca întăritor în construcţii. Acrilamida poate proveni fie din apa contaminată în procesul de purificare, fie din fumul de ţigară. Recent s-a stabilit că acrilamida provine şi din alimente fripte sau coapte, fiind generată în procesul de preparare a acestora", ne avertizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, într-un material publicat în numărul 18 al revistei Planta Romanica. Acrilamida provoacă tumori ale sistemului nervos, ale glandelor mamare şi ale tiroidei. De asemenea, acrilamida poate fi la originea unor tulburări de comportament, la originea depresiilor, hipotensiunii.
Nutriţioniştii ne sfătui