Constantin Arustei directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala • Cu toate ca au printre cele mai mici salarii din tara, iesenii sunt nevoiti sa-si asigure hrana la costuri egale sau chiar mult mai mari decat preturile medii pe tara • Astfel, conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, producatorii agricoli si comerciantii locali practica printre cele mai mari preturi la legume, lapte si produse lactate • Pentru fasole uscata, de exemplu, iesenii platesc in jur de 6 lei pentru un kilogram, aproape dublu fata de preturile din Buzau sau Resita, unde un kilogram de fasole costa intre 3,67 si 3,73 lei
Cu toate ca au printre cele mai mici salarii din tara, iesenii sunt nevoiti sa-si asigure hrana la costuri egale sau chiar mult mai mari decat preturile medii pe tara. Astfel, conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Iasi, producatorii agricoli si comerciantii locali practica printre cele mai mari preturi la legume, lapte si produse lactate. Astfel, un litru de lapte ajunge sa coste in pietele din judetul Iasi in jur de 2,38 lei, in timp ce in Zalau, Botosani si Arad preturile variaza intre 1,5 si 1,75 lei pe litrul de lapte. Desi au salarii de doua-trei ori mai mici decat cei din Bucuresti, Cluj Napoca sau Sibiu, iesenii trebuie sa plateasca mai mult pentru un litru de lapte. La fel de scumpa este si branza din lapte de oaie, care se vinde cu 12 lei pe kilogram in pietele iesene. Ceva mai norocosi sunt consumatorii din Arad si Targu-Jiu, care pot cumpara un kilogram de branza cu aproape trei lei mai ieftin, adica in jur de 9,30 lei. Iesenii sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar si pentru legume, pe care producatorii agricoli locali le vand la preturi mult mai mari decat in alte judete ale tarii. Pentru fasole uscata, de exemplu, iesenii platesc in jur de 6 le