Mulţumit de organizarea summit-ului NATO şi de deciziile luate în cadrul lucrărilor, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că interesele României s-au văzut reflectate în hotărârile acestei reuniuni. Şeful statului a sugerat că nu e nevoie să fii "o mare putere a lumii" ca să îţi impui punctul de vedere. "De multe ori, în opinia publică s-a acreditat ideea că ceea ce hotărăsc statele mari în interiorul Alianţei automat este reluat şi pentru statele mici. Iată că acest summit a demonstrat că şi un stat mic sau mediu poate avea punctele de vedere respectate", a spus Băsescu. Sursa: Rompres El a reiterat faptul că Georgia şi Ucraina au garantată dorinţa de a deveni membri NATO.
Faptul că Grecia a reuşit să-şi impună voinţa în faţa celorlalte state NATO în privinţa aderării Macedoniei la Alianţă, arată că un stat care are interesele lezate a putut să spună marilor puteri ale lumii "nu", a adăugat Băsescu, subliniind că NATO "este o organizaţie care lucrează în interesul cetăţenilor statelor membre şi a statelor partenere".
România sub scutul anti-rachetă, "cea mai spectaculoasă" decizie
Traian Băsescu a apreciat că "poate cea mai spectaculoasă" decizie de la summit este cea privind scutul anti-rachetă. Preşedintele a precizat că în mod evident au existat şi există dubii în cadrul alianţei în această privinţă, dar a adăugat că NATO nu a cedat "presiunilor populiste" şi a adoptat o decizie conformă principiului indivizibilităţii aliaţilor.
El a spus că, prin intermediul unui scut anti-rachetă NATO complementar cu cel al Statelor Unite, va fi garantată securitatea României, a sudului Italiei, a Turciei, Bulgariei şi, în perspectivă, a unor ţări precum Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Albania şi Macedonia. "Ştiţi probabil dezbaterile publice legate de acest scut, ştiţi probabil opoziţia unor ţări pentru acest scut, ştiţi