- Economic - nr. 67 / 4 Aprilie, 2008 Reusita culturilor de legume si tutun este conditionata in mare masura de folosirea la plantare a unui rasad viguros si sanatos, liber de boli si daunatori. Aceste rasaduri se obtin in rasadnite, solarii, sere calde si reci. Pentru realizarea acestui deziderat sunt necesare in prealabil operatiuni de dezinfectie si dezinsectie aplicate dupa cum urmeaza:
Etapa I:
Dezinfectia scheletului si a uneltelor - se face prin stropire completa cu unul dintre urmatoarele produse: - FORMALINA 40 CS - 5% sau - SULFAT DE CUPRU - 3 % (zeama albastra) in amestec cu RELDAN 40 EC - 1 %. Dezinfectia solului si a amestecului de pamant - se realizeaza cu: - FORMALINA 40 CS - 0,5 l/mp, dizolvat in 5 _ 10 l apa sau 2,0 l/mc amestec, dizolvat in 20 - 40 litri apa (in solul tratat cu acest produs nu se seamana varzoase) sau: - SULFAT DE CUPRU - 3% (zeama albastra) 30 l/mc amestec, sau - PREVICUR 607 SL sau PROPLANT - 72,2 SL - 0,15-0,25%, 3-5 l solutie/mp, sau 300 ml produs dizolvat in 30 l apa la un mc amestec, sau - DEZINFECTIE CU ABURI - se face sub prelate astfel ca la 25-35 cm in sol sa se realizeze 80- 82 °C timp de 30 - 60 minute. Pentru siguranta, in cazul utilizarii produselor chimice pentru dezinfectie, inainte de semanatul legumelor se face testul de fitotoxicitate al solului cu seminte de salata.
Etapa a II-a:
Dezinfectia semintelor pentru producere de rasaduri sau semanate direct: - se face prin prafuire, umectare sau imersie (inmuiere) cu 2-3 zile inainte de semanat, dupa cum urmeaza: - Tomate, ardei, vinete: TIRAMET 60 PTS - 4 g/kg, (prafuire) sau TIRAMET 600 SC- 4 ml/kg sam. (umectare) sau APRON XL 350 ES - 1 ml/kg sam. (umectare); - Varza, conopida: TIRAMET 60 PTS - 4 g/kg, (prafuire ) sau ROVRAL TS -5 g/kg (prafuire), - Castraveti: TIRAMET 60 PTS - 4 g/kg (prafuire) sau ROVRAL