Steve Coll, scriitor la „The New Yorker“ şi laureat al Premiului Pulitzer în 2004, prezintă detalii fascinante despre modul în care s-a transformat Osama Bin Laden, dintr-un membru al unei familii saudite onorabile, într-un adversar plin de furie al Occidentului. Sursa: Reuters
Nu este prima carte despre Bin Laden. Dar ceea ce aduce nou Steve Coll este portretul psihologic al brutalei „eminenţe cenuşii“ care a pus la cale atentatele din 11 septembrie 2001. Cartea „The Bin Ladens“ („Familia Bin Laden“) prezintă povestea familiei celui mai căutat terorist, relaţiile acesteia cu familia regală saudită şi legăturile ei cu America.
Într-un stil epic, Coll demonstrează cum Osama - care era doar un copil în 1967, atunci când tatăl său, Muhammad, a pierit într-un accident aviatic - găseşte o succesiune de reprezentări ale figurii părintelui pierdut în mentorii radicali pe care i-a întâlnit: profesorul de gimnastică a fost cel care l-a introdus într-un curs extraşcolar de studii islamice şi Abdullah Azzam, charismaticul dascăl care i-a inoculat elevului Osama conceptul „jihadului transnaţional“.
Jihadist de ocazie
Autorul sugerează că războiul declanşat de liderul reţelei al-Qaida împotriva SUA nu a fost inevitabil. El susţine că atunci când familia regală saudită a acceptat, în vara anului 1990, găzduirea trupelor americane ca răspuns la invazia Kuweitului de către Irak, a stârnit furia lui Bin Laden şi întoarcerea lui spre fundamentalism. Osama urmărea, de fapt, să-şi pună averea la adăpost, fiind convins că familia regală saudită va fi înlăturată de la putere de islamişti. El a preferat astfel să se prezinte rapid ca un lider al rezistenţei internaţionale islamiste, plecând în Sudan şi dezvoltând activităţi de terorism.
În 1993, la presiunile casei regale, familia l-a renegat public, iar ministrul de interne