Peste o sută de mii de miei vor fi sacrificaţi anul acesta. Din pricina preţului mare al furajelor, se pare că în pierdere vor fi crescătorii de animale. Afaceriştii însă nu vor avea decât de câştigat.Aproximativ o sută de mii de miei vor fi sacrificaţi anul acesta, în perioada sărbătorilor de Paşte, apreciază Dan Ciocan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Olt. Preţul pe kilogramul de carne va fi de nouă-zece lei, în viu, şi 11-12 lei, la animalele tăiate. Întrucât preţul furajelor a fost mult mai mare anul acesta decât în anii trecuţi, crescătorii estimează că vor ieşi în pierdere, banii câştigaţi din vânzarea mieilor neacoperind nici măcar costul hranei animalelor. „Ne vom confrunta şi anul acesta, ca în fiecare an, cu un monopol în aceste pieţe. Afaceriştii care iau animalele din gospodăriile oamenilor la preţuri mici vor câştiga mai mult decât oamenii simpli, care au muncit să crească aceste animale. Având în vedere preţul mare al furajelor, crescătorii vor ieşi în pierdere, iar afaceriştii vor avea de câştigat“, a declarat Ciocan.
Accesul în târguri, condiţionat Ca şi în anii trecuţi, mulţi ciobani care nu vor putea îndeplini toate condiţiile de transport impuse de noua legislaţie îşi vor vinde animalele la aşa-zişii „samsari“, la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă. Noul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Dan Ciocan, a spus că va merge zilele următoare la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), pentru a solicita informaţii suplimentare despre modalităţile de acces în târguri şi condiţiile de sacrificare impuse. „Tocmai am aflat care vor fi punctele de sacrificare a mieilor, iar zilele următoare vom merge la DSVSA pentru a solicita toate detaliile legate de modalităţile de acces şi condiţiile de igienă. De asemenea, vrem să ştim şi dacă aceste locuri vor fi su