Congresul american, dominat de democraţii dornici să vadă militarii din Irak întorşi cât mai curând acasă, a suferit o adevărată înfrângere, după ce audierile liderilor militari ai trupelor din străinătate s-au încheiat cu concluzia că retragerea va cădea în mâinile viitorului preşedinte al Americii. Preşedintele George W. Bush trebuia să pună punct dezbaterilor pe această temă, ieri, în Congres, când urma să accepte sfaturile liderilor militari din Irak, potrivit cărora situaţia de securitate din Irak este atât de precară încât este încă nevoie de o prezenţă masivă a armatei americane.
Generalul David Petraeus, şeful trupelor americane din Irak, a calificat succesele din această ţară drept „fragile şi reversibile” şi prin urmare a cerut oprirea procesului de retragere a trupelor, programat să înceapă în luna iulie a acestui an. SUA dispun de aproximativ 160.000 de militari în Irak după suplimentarea cu peste 20.000 de militari de anul trecut. Pentagonul va începe retragerea celor 20.000 de militari „suplimentari” în luna iulie. Petraeus doreşte însă ca, după ce cei 20.000 vor părăsi Irakul, procesul de retragere să fie suspendat timp de 45 de zile, înainte de a stabili dacă situaţia va permite reducerea în continuare a efectivelor militare americane în regiune.
Cum este nevoie de aproximativ două luni pentru a retrage o brigadă, odată ce ordinul a fost dat, asta înseamnă că, dacă s-ar aplica planul lui Petraeus, nu se vor face niciun fel de reduceri semnificative de trupe înainte de alegerile din noiembrie, iar viitorul preşedinte american ar „moşteni”, la preluarea biroului de la Casa Albă, în ianuarie 2009, peste 130.000 de militari detaşaţi în Irak. În plus, Bush se pregătea să stabilească revenirea la serviciul militar de 12 luni pentru trupele americane din Irak şi Afganistan, comparativ cu 15, cum se practica până acum. (A.I.)
Congre