Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea prin care persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu pot deţine funcţii publice, relatează Mediafax, citând BBC România. Legea dublei cetăţenii fusese trimisă spre reexaminare de către preşedintele Vladimir Voronin în februarie, după ce Parlamentul adoptase o formă iniţială în decembrie 2007, votată graţie majorităţii comuniste. Joi, noul proiect de lege a beneficiat de sprijinul parlamentarilor comunişti dar şi de cel al creştin-democraţilor.
„Noi am ţinut cont de obiecţiile preşedintelui, în sensul de a verifica, a identifica mai concret lista celor care cad sub incidenţa legii, reieşind din principiile democratice, practica europeană, dar ţinând cont de prevederile constituţionale, referitoare la necesitatea asigurării protecţiei statalităţii şi asigurării independenţei statului moldonean”, a declarat preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, Vladimir Ţurcanu. Legea adoptată stabileşte accesul la secretul de stat drept criteriu de restricţie pentru persoanele cu cetăţenie dublă sau multiplă. Persoanele care intră sub incidenţa noii legislaţii nu vor mai putea deţine funcţii publice de conducere.
Printre funcţiile vizate de lege se restricţionează accesul la cele de preşedinte al republicii, membru al Guvernului, deputat, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, angajat al serviciului de informaţii şi securitate sau de membru al consiliilor de administraţie al Băncii Naţionale. Restricţia de a deţine o altă cetăţenie decât cea a Republicii Moldova nu va mai viza, aşa cum se prevedea în varianta iniţiala a legii, persoanele care deţin funcţii fără a avea acces la informaţiile clasificate, precum politiştii, funcţionarii serviciului public şi ai administraţiei publice locale, vameşii şi angajaţi