» Romania are 798 de taxe independente de Codul fiscal, care anuleaza efectul pozitiv ale cotei unice.
» Bursa si brokerii sunt taxati salbatic de arbitrul pietei, care cere cota procentuala din tranzactii, venituri, listari si active.
» Fiscul are taxa pentru a da lamuriri despre propriul Cod.
Romania poate intra in Cartea Recordurilor pentru ca detine cea mai stufoasa povara fiscala din lume, cu cel putin 798 de taxe impuse prin reglementari. Cifra este provizorie, spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), deoarece nu s-a incheiat socoteala tuturor taxelor impuse in Romania. Totusi, suma taxelor tripleaza estimarea initiala a ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, care numarase 278 de taxe ascunse. Piata de capital, de exemplu, este taxata cu cea mai mare salbaticie de arbitrul sau, prin comisioane multiple si consistente, spune Dan Paul, reprezentantul comunitatii brokerilor. Culmea e ca Fiscul insusi are propriile taxe paralele cu Codul pe care-l gestioneaza.
Practic fiecare stampila pusa de o institutie publica sau privata se plateste, avertizeaza Mihai Ionescu, seful ANEIR. Oamenii de afaceri nu vorbesc aici de taxele reglementate de Codul fiscal, cu care nu au nici o treaba, ci de asa-numita parafiscalitate, concept inca nedefinit.
"Abundenta taxelor care nu sunt cuprinse in Codul fiscal anuleaza efectul pozitiv al cotei unice, creste povara fiscala si complica viata contribuabilului", spune avocatul Gabriel Biris.
ANEIR a cerut Finantelor nu doar un inventar al parafiscalitatii, ci si incasarea taxelor la bugetul de stat consolidat, daca e vorba de autoritati locale sau agentii ale statului. In plus, ANEIR cere instituirea obligativitatii unui control al aplicarii taxelor de catre Curtea de Conturi si salarizarea angajatilor i