» Ministrii finantelor din G7 sunt ingrijorati de volatilitatea pietelor
valutare.
» Bancile, autoritatile si agentiile de rating trebuie sa-si corecteze erorile.
» Plan de actiune trasat de Financial Stability Forum.
Ministrii finantelor din tarile industrializate au lansat un avertisment neobisnuit privind impactul fluctuatiilor exagerate ale principalelor valute ale lumii, care ar putea dezechilibra economia mondiala, deja vulnerabila, si au fixat un calendar de 100 de zile pentru ca autoritatile de supraveghere, bancile si agentiile de rating sa-si corecteze problemele.
Actuala criza financiara este departe de a se incheia, dar pe termen lung economiile marilor state vor rezista, iar America nu intra in recesiune, au estimat ministrii de finante din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Japonia. Declaratia ministrilor arata ca G7 are in acest moment o strategie precisa pentru stapanirea crizei, structurata pe informatiile si recomandarile punctuale ale Forumului Stabilitatii Financiare (Financial Stability Forum – FSF), institutie cu sediul la Basel, condusa in acest moment de guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi. Forumul a alcatuit un raport, aflat vineri pe masa de lucru a ministrilor de finante, in urma unei solicitari exprimate in octombrie 2007 de grupul tarilor industralizate.
"Suntem ingrijorati de posibilele implicatii ale volatilitatii valutelor majore asupra stabilitatii economice si financiare", spune declaratia G7. Totusi, lipsa mecanismelor de control la dispozitie limiteaza actiunea G7 doar la "monitorizarea pietelor valutare" si cooperarea intre autoritati. seful Departamentului Trezorerie, Henry Paulson, a declarat ca devalorizarea dolarul este exagerata, insa americanii insista mai degraba in a impune Chinei obligativitatea flotarii libere a