SECRETOS. La cursurile din Marea Britanie, nea Ion Baciu le-a dezvaluit fermierilor englezi doar o parte din ingredientele carnatilor romanesti Cursuri de gatit. Taran Ion Baciu a stat doua saptamani in Anglia pentru a le explica fermierilor straini secretele produselor din Bucovina
Alexandra Nastase
Bucatele romanesti incep sa fie din ce in ce mai cautate pe pietele din strainatate. Ultimii interesati de rulada de oaie si de carnatii de porc s-au aratat fermierii din Marea Britanie. Impresionati de produsele traditionale, expuse in luna decembrie a anului trecut de producatorii de la Targul Taranului Roman din Piata Amzei, strainii au vrut sa afle secretele retetelor romanesti in materie de produse afumate.
Asa ca, dupa ce au degustat carnatii de porc preparati de un producator din comuna Fundu Moldovei, pe nume Taran Ion Baciu, au fost convinsi ca acestia ar avea succes si in pietele din Anglia si Scotia. "Inainte de Craciun a venit la mine o doamna din Newcastle, care a fost mai mult decat incantata de gustul produselor noastre. Anul acesta, in februarie, am fost invitat doua saptamani sa ii invat pe fermierii de acolo cum se prepara rulada si pastrama de oaie, muschiul de porc semicrud si carnatii. Am avut 25 de cursanti pe zi, care au venit de la 700 de kilometri distanta, iar acum deja doua dintre aceste preparate se vand acum in pietele din Marea Britanie", ne-a povestit producatorul.
Si cum reteta unui produs de succes nu este impartasita niciodata in totalitate, acelasi lucru l-a facut si nea Ion Baciu cu fermierii britanici. "Ei au carnati foarte dulci. Le-am spus cum se prepara ai nostri, insa folosesc un condiment secret si o tehnica de afumare speciala pe care le tin doar pentru mine", ne-a spus amuzat barbatul. Producatorul din Bucovina este din nou prezent la Targul de bucate traditionale din Capitala, care are loc in Piat