Cotaţiile-record ale petrolului, cererea ridicată, deficitul de pe piaţa europeană şi creşterea accizelor au făcut motorina mai scumpă decât benzina. Preţul la pompă a trecut deja de 4 lei pe litru, iar experţii spun că în următoarele luni există riscul atingerii unui alt prag psihologic: 5 lei pe litru. În toamnă, când preţul barilului de petrol era de 80 de dolari, nimeni nu s-a gândit că se va ajunge atât de repede aici - 116 dolari barilul, în mai puţin de jumătate de an. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Experţii încă se mai întrebau dacă petrolul va atinge pragul istoric de 100 de dolari barilul. Astăzi, ei încearcă să anticipeze dacă se va ajunge la 150 de dolari. Socotind după semnalele negative ale pieţelor internaţionale, s-ar putea însă ca adevărata problemă să nu fie dacă se va ajunge aici, ci cât de repede se va produce şocul. Există temerea că acest prag este inevitabil.
Preţul petrolului a ajuns marţi la doar un cent de pragul de 114 dolari per baril, stârnind îngrijorare pe pieţele financiare internaţionale. Miercuri, petrolul a atins o nouă cotaţierecord la Bursa din New York: 114,93 de dolari. Vineri preţul a urcat la 116 dolari. Potrivit AFP, este pentru prima oară când petrolul depăşeşte 115 dolari barilul după închiderea şedinţei de tranzacţionare.
Efectele buletinului meteo
Primul efect al acestei tendinţ e este scumpirea carburanţ ilor la pompă, fenomen resimţit din Statele Unite până în România. În California, statul cu cel mai scump carburant, galonul (3.8 litri) de benzină costă, în medie, 4 dolari, iar cel de motorină a ajuns la 4,119 dolari (2,58 de euro), un nivel-record, care va genera scumpirea alimentelor şi a altor produse transportate cu mijloace auto, navale sau feroviare.
Adam Schreck, de la Associated Press, afirmă, citând surse din Agenţia I