Sefii si functionarii din administratia publica si directorii de companii realizeaza cele mai mari castiguri salariale, releva o ancheta a Institutului National de Statistica (INS). La polul opus se plaseaza angajatele din supermarketuri.
Ancheta INS s-a focalizat asupra castigului mediu brut al salariatilor (salariu de baza, sporuri si prime) din institutiile publice si din companiile private care au lucrat cel putin 23 de zile in luna octombrie 2007. Statisticienii au constatat ca in Romania sefii si functionarii din administratia publica, precum si directorii de companii "realizeaza castigurile cele mai mari in toate activitatile (3.450 lei), cu valori intre 1.938 lei in activitatile hoteluri si restaurante si 7.473 lei in activitatile de intermedieri financiare".
Faptul ca slujbasii statului au ajuns sa aiba salarii de angajati "de top" la multinationale este considerat anormal de sindicate. "Acest lucru anormal se intampla pentru ca Guvernul incearca sa faca tot ce tine de el, marind salariile, in timp ce patronii privati tin salariile jos", ne-a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa.
La polul opus al clasamentului salarial se situeaza muncitorii necalificati, vanzatoarele din supermarketuri, paznicii, spalatorii de masini, bucataresele din cantine si vanzatorii ambulanti, cu venituri de 737-784 lei. Potrivit unui alt studiu al INS, romanii s-au batut nu numai pentru slujbele cele mai banoase, de sefi in institutiile statului si in companii, ci si pentru posturile de cenusarese. Astfel, in 2007, cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori (1,26%) si de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati (1,64%).
Ancheta INS a mai relevant ca femeile au castigat, in luna de referinta, cu 10,6% mai putin decat barbatii