Iaşiul, Suceava, Vasluiul şi Botoşaniul sunt judeţele din Moldova cu cei mai mulţi copii afectaţi de plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Potrivit unui studiu naţional realizat
Iaşiul, Suceava, Vasluiul şi Botoşaniul sunt judeţele din Moldova cu cei mai mulţi copii afectaţi de plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Potrivit unui studiu naţional realizat de UNICEF şi Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi, peste 100.000 de copii din Moldova trăiesc la mii de kilometri distanţă de cei care le-au dat viaţă. Autorităţile sunt depăşite de fenomen, invocând lipsa personalului şi lacunele legislative.
Florin îşi trăieşte adolescenţa în spatele gratiilor. La 13 ani a fost arestat pentru furt de telefoane. A fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare. Cu aproape doi ani în urmă, mama lui a plecat în Italia. Florin a rămas în satul natal cu tatăl.
Într-o zi, sătul de bătăile primite, copilul s-a urcat în tren şi a plecat la oraş, în Târgu Frumos. "Nu mă înţelegeam bine cu tata, mai ales după ce a plecat mama. Aşa că am fugit de acasă. Aveam 11 ani şi jumătate atunci. Eram de capul meu", povesteşte Florin.
Pentru că nu avea niciun leu în buzunar s-a apucat să fure. "M-am împrietenit cu nişte băieţi care se ocupau cu asta şi aşa am fost arestat", spune adolescentul. Dacă ar putea să dea timpul înapoi, i-ar cere mamei să nu plece în Italia. "Poate dacă era mama alături de mine, nu mai ajungeam la puşcărie...", suspină tânărul.
Părinţii au tulburări de ataşament
Cazul lui Florin este un exemplu dramatic determinat de migraţia părinţilor la muncă în străinătate. Mulţi dintre minori ajung să comită infracţiuni, alţii suferă depresii ori abandonează şcoala. Majoritatea au vârste cuprinse între 9 şi 18 ani şi provin din mediul rural.
Psihologii atrag atenţia că aceşti copii vor deveni părinţi care-şi vor abandona cu