“Guvernul a aprobat in sedinta de marti o Hotarare prin care se elimina obligativitatea persoanelor care fac donatii pentru finantarea partidele politice si a campaniilor electorale de a prezenta documente explicative.” (Hotnews)
E o stire veche de o luna, marturisesc rusinat ca, desi am vrut sa scriu despre ea la data respectiva, am uitat de ea atunci cand tot spatiul mediatic autohton se umpluse de Summitul NATO. Si nu e greu sa suspectezi ca guvernul Tariceanu II a ales cu buna stiinta momentul respectiv, ca sa treaca un act problematic fara dezbatere si critici in presa. A reusit. Eu mi-am reamintit multumita unui comentariu postat de Codru Vrabie pe blogul lui Mihnea.
Donatorii catre partidele politice aveau obligatia de a face o declaratie de interese, una prin care sa certifice ca nu urmaresc favoruri politice in schimbul banilor si mai trebuiau sa dovedeasca provenienta bunurilor donate. Guvernul a decis ca nu e nevoie de aceste documente. Motivarea e caraghioasa de-a dreptul :
“In urma constatarilor Departamentului de control al finantarii partidelor politice si campaniilor electorale, din cadrul Autoritatii Electorale Permanente, a rezultat ca aceste documente nu sunt necesare verificarii respectarii de catre partide a prevederilor legale.” (Comunicat al guvernului)
Prima intrebare e, ce are una cu alta? Ideea acestor declaratii era in primul rand sa trasparentizeze cat de cat finantarea partidelor politice! Adica ceva mai mult decat respectarea prevederilor legale, care vor fi fost acestea. Apoi cum anume “a rezultat” asta? Poate guvernul sau departamentul acela sa explice? Opacitatea a fost mereu o conditie esentiala pentru ilegalitati. Iar Transparency Romania, protestand impotriva acestei decizii, arata ca legea interzice ca firmele cu datorii la stat sa dea bani pentru donatii actorilor politici, o prevedere de