Sindicatele nu ies pe străzi de Ziua Muncii, pentru a nu fi acuzate de partizanat politic Sărbătorită înainte de 1989 de toată clasa muncitoare prin spectacole grandioase care-l
Sindicatele nu ies pe străzi de Ziua Muncii, pentru a nu fi acuzate de partizanat politic
Sărbătorită înainte de 1989 de toată clasa muncitoare prin spectacole grandioase care-l preaslăveau pe Nicolae Ceauşescu, Ziua Muncii nu mai reprezintă, astăzi, decât o altă zi liberă. Un prilej de a ieşi la grătar cu prietenii şi eventual o excursie la mare sau la munte.
Pentru centralele sindicale, 1 Mai nu reprezintă, anul acesta, motiv de sărbătoare pe străzi, atât din cauza apropierii de zilele libere de Paşte, cât şi din cauza anului electoral. Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a explicat că, dacă ar fi organizat manifestaţii în Bucureşti, risca să nu aibă participarea aşteptată, din cauză că majoritatea salariaţilor este, încă, plecată în minivacanţa dintre Paşte şi 1 Mai.
Pe de altă parte, faptul că Ziua Muncii coincide cu începerea campaniei electorale pentru alegerile locale ar fi denaturat o eventuală manifestaţie. "Nu organizăm nimic pentru că nu vrem ca acţiunea să fie confiscată şi să ne trezim cu vreun candidat de primar printre noi. Întregul an este dificil din acest punct de vedere şi orice acţiune sindicală poate fi interpretată ca fiind partizană politic", a spus reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurca.
"Nimic deosebit"
Românii au păreri împărţite despre semnificaţia zilei de 1 Mai, fără să-i acorde însă o importanţă deosebită.
Cei trecuţi de prima tinereţe, care se mai luptă cu fantasmele trecutului, o consideră o sărbătoare comunistă şi susţin că nu este cazul să mai iasă lumea în stradă.
Alţii, care nu s-au descurcat la serviciu "să lege" zilele libere de Paşte cu cele de 1 Mai, se bucură că au avut parte de cea