Odată cu reducerea numărului de militari, unele din fostele cazărmi au trecut în administrarea autorităţilor locale. Sursa: Alex Negru
Bătălia administraţiilor pe spaţiile militare din judeţ continuă să fie acerbă, mai ales pentru că acestea sunt situate în zone în plină dezvoltare. Singurele unităţi care au rămas funcţionale şi destinate militarilor sunt cea de la Radna-Lipova şi Cetatea Aradului.
Creioane şi plastilinăîn loc de arme
Prin primirea în administrare a fostei unităţi militare din oraşul Lipova, situată la 34 de kilometri de municipiul Arad, s-a rezolvat criza spaţiilor pentru învăţământ, din moment ce majoritatea clădirilor şcolare au fost retrocedate. Locul soldaţilor a fost luat de aproape 350 de elevi şi copii de grădiniţă, după ce primăria a renovat clădirile cazone. În fosta unitate militară, cu o suprafaţă de aproape 9 hectare, s-a creat şi o zonă industrială, unde lucrează în total circa 1.400 de persoane. Amplasată la 57 de kilometri de municipiul Arad, una dintre unităţile militare din oraşul Ineu a devenit o zonă rezidenţială întinsă pe 24 de hectare.
Au fost construite sau sunt în curs de construcţie peste 160 de apartamente, dintre care 64 de apartamente ANL şi aproape 160 de case şi un ştrand de 1,3 hectare, cu piscină şi numeroase facilităţi de petrecere a timpului liber. Aici au apărut şi depozite comerciale şi o staţie de betoane şi asfalt.
„Am depus deja documentele pentru a obţine şi cea de-a doua unitate miliară din oraş, cu o suprafaţă de 23 de hectare. Aici vrem să mutăm sediul celor de la Situaţii de urgenţă, să facem o zonă de protecţie a vârstnicilor, iar pe 20 de hectare, o zonă industrială“, spune primarul din Ineu, Nicolae Mehelean. Primăria a mutat în fosta unitate militară din oraşul Chişineu-Criş liceul agricol. În plus, în cămin se vor face un complex comerci