Încălzirea globală ameninţă şi reptilele, şi broaştele din zonele secetoase Insectele nu se pot adapta la schimbările climatice. Speciile din zonele tropicale sunt în pericol de
Încălzirea globală ameninţă şi reptilele, şi broaştele din zonele secetoase
Insectele nu se pot adapta la schimbările climatice. Speciile din zonele tropicale sunt în pericol de dispariţie din cauza creşterilor de temperatură.
Încălzirea globală pune în pericol anumite specii de insecte tropicale, fenomen care ar avea efecte greu de cuantificat în acest moment, avertizează cercetătorii americani. Aceştia susţin, de asemenea, că ritmul accelerat de creştere a temperaturii globale reprezintă o ameninţare şi pentru anumite specii de broaşte, reptile şi ţestoase care trăiesc în ţinuturile tropicale.
Zonele tropicale, cele mai afectate
Potrivit ultimelor estimări, ritmul de creştere a temperaturilor va fi unul mai accentuat în zonele cu climă temperată şi polară decât la tropice. Dar nimeni nu a evaluat până în prezent efectele încălzirii globale asupra insectelor şi a altor specii de animale care trăiesc în regiunile tropicale, cu variaţii reduse de temperatură.
O echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au realizat un studiu privind capacitatea de supravieţuire şi reproducere la insecte, bazat pe analiza a 38 de specii care s-au dezvoltat în diferite ecosisteme.
În baza datelor obţinute, aceştia au estimat care va fi evoluţia respectivelor specii în condiţiile creşterilor de temperatură prognozate pentru secolul XXI. Concluzia cercetătorilor arată că rata reproducerii la insectele din regiunile tropicale tinde să se menţină în limite normale la creşteri nesemnificative de temperatură. Însă atunci când valorile termice cresc cu 2-4 grade Celsius, rata de reproducere scade până la pericolul de dispariţie a respective