IOANA LUPEA: "Avem candidaţi de sacrificiu, iepuri, non-combat, penali într-o campanie electorală mimată."
De ce să investeşti mult într-o victorie improbabilă, în loc să investeşti puţin într-o înfrângere profitabilă? Sub acest motto ar putea sta alegerile locale din 2008, care se desfăşoară în zodia duplicităţii. Avem candidaţi de sacrificiu, iepuri, non-combat, penali într-o campanie electorală mimată. Tactica e simplă şi brevetată chiar în zilele Revoluţiei prin istoricul îndemn adresat de Ion Caramitru lui Dinescu: „Mircea, fă-te că lucrezi“. Candidaţii se fac că sunt în competiţie de ochii alegătorilor, pentru ca partidele lor să obţină, la schimb, funcţii şi bani publici de la învingători. Primari şi şefi de consilii judeţene sunt hotărâţi deja prin înţelegeri între partidele politice şi, uneori, de comun acord cu oligarhia locală. Votul cetăţenilor este doar o formalitate.
Traian Băsescu are dreptate în privinţa blaturilor pe care le practică, fără jenă, chiar Partidul Democrat Liberal. Nu la Bucureşti, unde autorul blatului este PSD cu doi candidaţi în cursa electorală: unul de sacrificiu, Cristian Diaconescu, şi celălalt sub acoperire de independent, Sorin Oprescu. „Metoda Oprescu“ este testată de PSD şi în alte două mari oraşe: Bacău şi Târgovişte. Candidatul oficial PSD pentru Primăria Bacău, Cătălin Mardare, colectează voturi în favoarea „independentului“ PSD Sergiu Sechelariu, împotriva liberalului Romeo Stavarache. Iar la Târgovişte, „independentul“ PSD, viceprimarul Dumitru Barbu, are rolul de proptea pentru candidatul oficial Teodor Vasiliu (ex-PD) împotriva lui Gabriel Boriga, nominalizat de PDL.
Partidele au depus armele în faţa lui Gheorghe Ciuhandu la Timişoara (susţinut de PNŢCD şi de PNL) şi a lui Klaus Johannis (susţinut de Forumul Democrat German şi de PNL) la Sibiu. Şi nu pentru că Ciuhandu şi Johannis ar