Ceaiul nu este o banala bautura fiarta, cu gust acceptabil, ce incalzeste zilele ploioase... Ceaiul isi are propriile ritualuri, dansuri si...secrete, iar istoria sa, ce dainuie de peste 10.000 de ani, se scrie si astazi, mi-a spus, vineri, maestrul ceaiului chinezesc Tang Yung la lansarea unui nou sortiment de ceai Lipton Green Mint la ceainaria Green Tea.
Tang Yung, originar din China, mi-a povestit ca in timpul dinastiei Tang a aparut prima lucrare importanta despre ceai, desi lucrari mai scurte fusesera scrise si mai devreme. Aceasta a fost Cartea Ceaiului (Cha Jing) cunoscuta acum ca si Clasicul Ceaiului scrisa de omul de litere LuYu. Se cunosc putine aspecte ale vietii sale. Ceea ce se stie cu siguranta este ca era originar din provincia Hunan.
Se pare ca a fost abandonat pe malul unui rau si gasit si adoptat de un faimos calugar budist, Ji Ji, de la manastirea Norul Dragonului. Ji i-a dat baiatului numele Lu Yu, extras din clasicismul taoist al Cartii Schimbarilor (I Ching). Lu nu vroia sa devina calugar asa ca a fost pus ingrijeasca o cireada de bivoli. Se pare ca era atat de dornic sa invete incat isi exersa scrisul in timp ce statea calare pe un bivol. Daca vreodata vedeti vreo figurina sau o pictura de asa natura, atunci probabil ca este Lu Yu.
Mai tarziu, a devenit clovn intr-un grup de saltimbanci si s-a facut iubit de companie pentru felul in care taia sau edita textele pieselor. Dupa ani de hoinareala, s-a stabilit in provincia Zhejiang. Interesul lui Lu pentru ceai dateaza din anii in care trebuia sa-l pregateasca pentru tatal lui vitreg. Bautul ceaiului s-a raspandit in toata lumea si Lu a inceput sa ii cerceteze procesarea si istoria. Cultivatorii de ceai doreau o codificare sistematica a informatiilor despre ceai. Lu a inceput sa lucreze in anul 760 DC, iar cartea a fost publicata in anul 780 DC.
Cart