RECOMANDARE ● Trei măsuri anticolesterol
Reducerea aportului de grăsimi saturate (mezeluri, brînzeturi), creşterea cantităţii de fructe şi legume crude, consumul de peşte de două-trei ori pe săptămînă sînt trei măsuri eficiente contra colesterolului.
RECOMANDARE ● Trei măsuri anticolesterol
Reducerea aportului de grăsimi saturate (mezeluri, brînzeturi), creşterea cantităţii de fructe şi legume crude, consumul de peşte de două-trei ori pe săptămînă sînt trei măsuri eficiente contra colesterolului.
Statisticile medicale arată că aproximativ 30% dintre români au colesterolul crescut. Înainte de a apela la medicamente pentru scăderea colesterolului, specialiştii recomandă restructurarea dietei. Prima măsură care trebuie adoptată constă în reducerea consumului de alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate: carne roşie, mezeluri, organe, brînzeturi, maioneze. Acestea sînt foarte bogate în colesterol. 100 g creier de vită conţin 2.600 mg colesterol, creierul de porc – 2.000 mg, rinichii de porc – 700 mg, ficatul de raţă sau gîscă – 380 mg, ficatul de vită – 350 mg, brînza de capră – 100 mg.
A doua măsură: creşterea consumului de fructe şi legume crude. Deoarece acestea sînt bogate în fibre alimentare care împiedică asimilarea grăsimilor, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Cele mai active în absorbţia colesterolului sînt fibrele solubile de tipul pectinelor din mere, pere, căpşuni. De asemenea, fibrele din tărîţele de ovăz sînt mai eficiente în scăderea colesterolului decît fibrele din tărîţele de grîu.
PEŞTE. Pentru scăderea nivelului grăsimilor în sînge, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă peştele. Aceasta este cea de-a treia recomandare pentru a reduce nivelul colesterolului. "Acesta reduce nivelul plasmatic al grăsimilor, scade tensiunea arterială, vîscozitatea sîngelui şi creşte ni