"Alimentul tău să fie medicamentul tău, iar medicamentul tău să fie alimentul tău", spunea Hipocrate, părintele medicinei. 70% dintre boli ar putea fi prevenite dacă avem o dietă echilibrată şi facem exerciţii fizice zilnic. De asemenea, potrivit specialiştilor, cel mai important factor de risc în apariţia cancerului este alimentul asociat cu fumatul, poluarea. Doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sînt determinate de factori genetici (antecedente în familie).
"Alimentul tău să fie medicamentul tău, iar medicamentul tău să fie alimentul tău", spunea Hipocrate, părintele medicinei. 70% dintre boli ar putea fi prevenite dacă avem o dietă echilibrată şi facem exerciţii fizice zilnic. De asemenea, potrivit specialiştilor, cel mai important factor de risc în apariţia cancerului este alimentul asociat cu fumatul, poluarea. Doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sînt determinate de factori genetici (antecedente în familie).
Alimente vs gene"Alimentul acţionează de la nivelul genelor. De aceea, nutriţioniştii americani promovează tot mai mult dietele personalizate. În acest sens s-a dezvoltat nutrigenomica, o ramură a ştiinţei care demonstrează că alimentele acţionează asupra genelor. În urma analizei unei mostre de ADN se poate vedea cum reacţionează la diferite alimente genele celui de la care s-a prelevat ADN. Se poate constata astfel cum alimentele acţionează mai mult asupra unor gene şi mai puţin asupra altora, adică se poate vedea ce ne poate face bine şi ce nu", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Prin dietă putem preveni obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, bolile neurodegenerative, cancerul. "Cu ajutorul dietei putem ţine sub control chiar şi factorii genetici. Dacă însă dezechilibrul este caracteristica principală a regimului alimentar, atunci totul scapă de sub cont