Femeile care au o carenţă de vitamina D în organism în momentul diagnosticării cu cancer mamar prezintă un risc mai ridicat de deces sau de generalizare a tumorii faţă de cele care au un nivel suficient de vitamine în corp, arată un studiu publicat de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO), citat de AFP. Cercetătorii au estimat că pacientele care au un deficit de vitamina D prezintă cu 94% mai multe riscuri ca tumoarea să producă metastaze şi cu 73% mai multe probabilităţi de a deceda din cauza cancerului decât femeile al căror nivel de vitamina D este normal.
Ei au mai descoperit că 37,5% dintre femeile atinse de cancer mamar care au participat la studiu au fost considerate ca suferind de un "deficit" de vitamina D, în timp ce 38,5% dintre participante aveau un nivel "insuficient" de vitamina D în sânge.
Autorii acestui studiu au estimat că sunt necesare mai multe studii clinice suplimentare pentru a se decide dacă medicii trebuie să prescrie vitamina D pacientelor cu cancer mamar pentru a reduce riscul decesului.
"Noi găsim îngrijorător faptul că deficitul de vitamina D este frecvent la femeile care suferă de cancer mamar şi că această carenţă ar putea să contribuie într-un mod negativ asupra vindecării", spus profesorul Pamela Goodwin, de la Universitatea din Toronto, principalul autor al lucrării.
Totuşi, aceste rezultate trebuie să fie confirmate şi de alte studii.
"Datele indică o legătură semnificativă între deficitul de vitamina D şi evoluţia cancerului mamar, însă nu putem spune încă dacă este vorba de o relaţie cauză-efect", a precizat Goodwin.
La studiu au participat 512 femei, cu vârsta medie de 50 de ani, care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar şi care au fost tratate în trei spitale ale Universităţii din Toronto în perioada 1989 - 1995. Femeile au fost