Cei mai mari duşmani ai tonusului sunt alimentaţia săracă în fier, consumul excesiv de cafea şi tiroida. Sursa: Hepta
Medicii spun că majoritatea pacienţilor se plâng de oboseală. Dacă senzaţia persistă mai mult de o săptămână şi nu aveţi niciun motiv ca să fiţi extenuaţi, este bine să consultaţi doctorul. Iată câteva posibile cauze ale oboselii.
1. Anemia
Anemia este una dintre afecţiunile care vă slăbeşte organismul. Poate apărea pe fond genetic ori din cauza alimentaţiei dezechilibrate. La femei, se manifestă cel mai frecvent din cauza menstruaţiilor abundente, polipilor uterini sau după sarcină. „În schimb, la bărbaţi apare după anumite intervenţii chirurgicale care au presupus hemoragii“, explică medicul de familie Remus Lupu. Deficienţa de fier, acid folic şi vitamina B 12 din organism provoacă, de asemenea, o stare de oboseală. Este necesar să vă faceţi teste de sânge. Tratamentul constă în administrarea unor suplimente cu fier şi în modificarea dietei.
Cum preveniţi:Printre alimentele pe care le consumaţi trebuie să includeţi şi spanac, broccoli, carne roşie şi lapte.
2. Tiroida funcţionează prost
Problemele nediagnosticate ale glandei tiroide sunt printre cele mai frecvente cauze ale oboselii. Dacă vă simţiţi epuizaţi, deprimaţi şi vă mişcaţi greoi, este posibil ca tiroida, glanda care produce hormoni importanţi pentru metabolism, să funcţioneze prost. În cazul hipertiroidiei, inima bate rapid, iar organismul se adaptează greu la efort. Cei cu hipotiroidie nu au forţă musculară, iar metabolismul lor este scăzut“, detaliază medicul endocrinolog Victor Lepădatu. Testele de sânge pot detecta dacă aveţi sau nu probleme la glanda tiroidă. Tratamentele cu medicamente sau cu hormoni vă pot ajuta să vă reveniţi.
Cum preveniţi:Este important să nu fumaţi şi să nu vă stresaţi. @