În rîndul locuitorilor din zona mediteraneană se înregistrează cele mai puţine cazuri de afecţiuni cardiovasculare sau oncologice. Totul se datorează dietei bogate în peşte, legume, cereale integrale şi ulei de măsline.
În rîndul locuitorilor din zona mediteraneană se înregistrează cele mai puţine cazuri de afecţiuni cardiovasculare sau oncologice. Totul se datorează dietei bogate în peşte, legume, cereale integrale şi ulei de măsline.
Iată că nutriţioniştii au reuşit să se pună de acord: dieta mediteraneană este exemplul ideal de alimentaţie echilibrată. Această dietă conţine aproximativ 60% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 10% proteine. Carbohidraţii provin din fructe şi legume crude, din cereale integrale, grăsimile – din uleiul de măsline, iar proteinele – din peşte şi fructe de mare. Specialiştii ne atrag atenţia că, în acest caz, nu vorbim despre o dietă de slăbire, ci despre un nou mod de viaţă. Dieta mediteraneană nu te ajută să scapi de kilograme într-un timp scurt, aşa cum promit curele de slăbire la modă. În schimb, această dietă îţi asigură sănătatea pe termen lung. Prevenirea îmbătrînirii, bolilor de inimă, obezităţii, cancerului se datorează fructelor, legumelor, uleiului de măsline sau peştelui – alimente pe care le consumă zilnic mediteraneenii.
MESE. Locuitorii din zona Mediteranei au o abordare aparte a dietei. Alimentele bogate în carbohidraţi – cereale integrale, paste – sînt consumate în prima parte a zilei, urmînd ca spre seară să pună pe masă alimentele bogate în proteine (peşte), sărace în calorii. “Este o decizie înţeleaptă aceasta. În primele ore ale zilei, organismul este pregătit să primească hrană, să o prelucreze. Nu ne îngrăşăm dacă mîncăm bine dimineaţa, dimpotrivă. De asemenea, persoanele care iau un mic dejun consistent se îmbolnăvesc mai greu şi dau randament mai bun pe parcursul zilei. Pe de al