În comuna argeşeană Albeşti vor începe, luna viitoare, lucrările la o fabrică de sucuri naturale, construită cu fonduri europene. Sursa: Sorin Badea
Investitorul este un om de afaceri din zonă, Gheorghe Manea, care a primit o finanţare în valoare de 1,3 milioane de euro de la Uniunea Europeană. „Am făcut un proiect şi am obţinut finanţare de 1,3 milioane de euro, în prima fază. Proiectul se referă la amenajarea unei unităţi de procesare a fructelor şi a legumelor“, povesteşte Gheorghe Manea.
Fabrica va fi amplasată pe un teren viran din apropierea comunei Albeşti şi va prelucra fructele pe care le cultivă sătenii din nordul judeţului Argeş. Astfel, vor fi produse sucuri de mere, pere, căpşuni, zmeură, coacăze şi cireşe.
Va fi gata în octombrie
„Cei 150 de muncitori îi vom lua din zonă, doar doi laboranţi vor fi din alte zone. Pentru fiecare schimb vor lucra 50 de angajaţi“, spune omul de afaceri. Materia primă va fi achiziţionată de la producătorii din nordul judeţului Argeş, care vor primi gratuit câte 700 de litri de suc pentru fiecare tonă de fructe comercializate către fabrică. „În lunile în care nu sunt fructe, vom prelucra morcov şi ceapă, din care vom face sucuri. Capacitatea fabricii va fi de 300 de tone de suc pe an, iar 90% din producţie e deja contractată pentru export. Dar vreau să dăm şi la intern sucuri naturale produse în România. Vreau să creez un brand, pentru că materia primă e din belşug“, îşi explică planurile de viitor Gheorghe Manea. Lucrările la fabrică ar trebui finalizate în luna octombrie, în caz contrar existând riscul de a i se retrage finanţarea europeană.
Patria căpşunilor
Albeştii de Argeş este recunoscută în judeţ pentru culturile extinse de căpşuni, acestea urmând a fi materia primă de bază utilizată de fabrica de sucuri naturale. „De când mă ştiu am avut căp