Deşi pare un lucru banal, această operaţiune trebuie făcută cu maximă atenţie şi cu respectarea strictă a zece paşi. Sursa: EVZ
Pot fi multe motive pentru înlocuirea unei prize. De exemplu, cea veche nu se mai potriveşte cu decorul din cameră sau culorii pereţilor, ori poate vrei să o schimbi cu una personalizată, pictată chiar de mâna ta sau una mai veselă, pentru camera copilului. Sau poate este prea veche ori, pur şi simplu, poate nu mai funcţionează. În orice caz, este o operaţiune uşoară, rapidă şi destul de simplă.
Pentru început, trebuie să te asiguri că priza nouă rezistă la amperajul siguranţelor electrice din tabloul de siguranţe. Cel al prizei trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu cel al siguranţei. Amperii sunt trecuţi atât pe priză, cât şi pe siguranţă.
Atenţie! În timpul operaţiunii este extrem de important să foloseşti numai scule izolate şi să nu atingi firele sau părţile metalice ale prizei cu mâna.
Iată ce paşi trebuie să parcurgi pentru a reuşi montarea prizei.
1 „Primul şi cel mai important pas este oprirea curentului pe circuitul pe care lucrezi. Găseşte siguranţa care întrerupe curentul pe priza ce va fi înlocuită şi opreşte-o (dacă este automată - n.r.) sau scoate-o (dacă este fuzibilă - n.r.). Poţi să pui o veioză în priza respectivă şi să opreşti siguranţele pe rând, până ce veioza se stinge“, explică meşterul Valentin Arghir. Cu un creion de tensiune, verifică dacă mai este curent la priză, în ambele găuri. Dacă lampa de control se aprinde, opreşte altă siguranţă în panoul care întrerupe curentul.
2Scoate capacul prizei, folosind o şurubelniţă stea sau dreaptă, izolată.
3 Slăbeşte şuruburile laterale de prindere, până când priza se mişcă uşor şi poate fi scoasă din perete (poate fi necesar să tragi de ea puţin mai tare, deoarece firele de leg