Porturile de la Marea Mediterană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor.
Porturile de la Marea Mediterană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor.
Fel de fel …
Aşadar, cu ce soiuri de peşti şi fructe de mare poţi “face cunoştinţă”, ajuns pe meleaguri spaniole? Ton, sardină, cod, hering, ţipar, sepie, macrou, drac de mare, calcan, crevete, calamar sau caracatiţă ar fi doar cîteva dintre ele. Esenţial este însă că a găti specialităţi marine, în adevăratul stil spaniol, nu presupune cine ştie ce tehnică. Deşi totul este simplu, rezultatul este uluitor. Fie că sînt pregătite la cuptor, pe grătar, pe pat de cărbuni, mai suculente sau îmbinîndu-şi aroma cu cea a legumelor sau a condimentelor locale, rezultatul este mereu acelaşi: îţi lasă gura apă!
Spre exemplu, “Suquets de peix”. Nu este altceva decît o mîncare înăbuşită, folosindu-se diferite tipuri de peşte, al cărei sos este foarte bine condimentat cu usturoi presat şi migdale zdrobite. Pentru a pregăti “Cassolas” trebuie să tai mărunt ceapa, roşiile şi usturoiul, să le căleşti uşurel şi apoi să aşezi deasupra fileurile de peşte. “Peşte cu sare” este unul dintre preparatele a căror vechime ajunge pînă în perioada fenicienilor (de altfel, pe teritoriul unde astăzi se întinde oraşul Benidorm, în Antichitate era un spaţiu ideal pentru negustorii din Roma, Fenicia sau Cartagina). Ca şi atunci, peste peşte se presară multă sare, fiind apoi lăsat