Scriitorul Petru Popescu, care i-a “aprins călcâiele” fiicei fostului dictator, revine din SUA, după cinci ani de absenţă. Sursa: Reuters
Celebrul scriitor Petru Popescu, stabilit din anii ’70 în America, se întoarce în ţara natală, pentru o scurtă vizită, după cinci ani de absenţă. Aseară, Petru Popescu, în vârstă de 61 de ani, a fost oaspetele emisiunii “Jurnal cultural”, de pe TVR Cultural, iar în această seară, de la ora 17, Sala Oglinzilor de la sediul Uniunii Scriitorilor va fi gazda unei întâlniri a scriitorului cu colegi, cititori, prieteni, pentru un dialog interactiv şi o sesiune de autografe.
Dincolo de succesul necontestat al cărţilor sale scrise şi apărute în perioada comunistă - „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Sfârşitul bahic”, „Copiii Domnului” -, Petru Popescu este celebru în „folclorul” literar românesc şi prin povestea de dragoste care i-a legat pe scriitor şi pe Zoia Ceauşescu, unica fiică a cuplului de dictatori care a marcat istoria României. Zoia Ceauşescu a fost răpită dintre noi de moartea necruţătoare acum câţiva ani, iar această vizită a lui Petru Popescu este prima în ţară de când s-a stins femeia cu care este atât de des asociat.
Într-un interviu recent, scriitorul încearcă să evite această legătură, spunând că acest zvon răspândit cu puţină vreme înainte de expatrierea sa era o manevră a Securităţii, care dorea să asocieze familia dictatorilor cu un autor de mare succes de public. În exclusivitate pentru EVZ, criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu a lămurit dedesubturile acestei poveşti misterioase de alcov literar.
Au călătorit cu acelaşi avion
În masiva sa “Istorie a literaturii române contemporane”, Alex Ştefănescu îl descrie astfel pe “junele prim” al literaturii române din primii ani ai erei Ceauşescu: “Cu primul său roman, Prins, în 1969, Petru Pope