REŢETE ● Confortul creierului, cu lactate
Îngheţata se încadrează în categoria alimentelor care stimulează sistemul nervos, înlătură stresul şi ne dau o stare de bine. Acest efect se datorează triptofanului, substanţă prezentă în lapte şi frişcă.
REŢETE ● Confortul creierului, cu lactate
Îngheţata se încadrează în categoria alimentelor care stimulează sistemul nervos, înlătură stresul şi ne dau o stare de bine. Acest efect se datorează triptofanului, substanţă prezentă în lapte şi frişcă.
S-a demonstrat că îngheţata, un desert preferat deopotrivă de copii şi de adulţi, ne redă buna dispoziţie. Deoarece ingredientele din acest desert acţionează asupra centrilor plăcerii din creier. Ne explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: "Laptele şi frişca, ingredientele principale ale îngheţatei, conţin triptofan, substanţă ce acţionează ca un calmant natural. Triptofanul asigură confortul psihic, deoarece participă la producerea în creier a serotoninei. Serotonina este un neurotransmiţător care induce bună dispoziţie, stare de bine". De asemenea, triptofanul contribuie la prelucrarea vitaminei B3, necesară bunei funcţionări a sistemului nervos şi înlăturării stresului. Efect similar are cacaoa. Îngheţata cu cacao reuşeşte să înlăture temporar somnolenţa, contribuie la eliberarea de endorfină, hormonul plăcerii, al stării de bine.
CALORII. "O îngheţată clasică, făcută din ingrediente naturale, este un produs foarte bun, însă trebuie mîncată în cantităţi moderate. Pentru că îngheţata este un aliment hrănitor, cu un conţinut ridicat de proteine şi grăsimi, cu densitate calorică mare. 100 g îngheţată conţin 260 de calorii, care pot constitui o ameninţare pentru siluetă. Vinovat de numărul mare de calorii este zahărul: în 100 g îngheţată se găsesc 20-25 g zahăr. De asemenea, în 100 g îngheţată sînt 3-4 g proteine, 6-7 g grăsi