Anunţurile de scumpire a carburanţilor, aşteptate în perioada următoare. Sursa: Reuters
Reflectarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei în preţul carburanţ ilor la pompă o vom simţi de luna viitoare, când ne putem aştepta ca preţul benzinei şi al motorinei să atingă pragul de 5 lei. Ieri, preţul petrolului a atins un nou record pe Bursele asiatice: 135,04 dolari pentru un baril de ţiţei.
O creştere de 10% pe plan internaţional determină în aproximativ 45 de zile o mărire cu 5% a preţului la pompă în România, potrivit petroliştilor. Pentru preţul de 5 lei pentru un litru de carburant era suficientă şi o cotaţie de 133 de dolari/baril pe pieţele internaţionale.
Creşterea de nestăvilit a preţurilor în benzinării este motivată de faptul că producţia internă nu acoperă necesarul de consum, iar toate companiile active pe piaţa din România, mai puţin Petrom, importă ţiţeiul pe care îl rafinează şi care ajunge apoi în benzinării. Preţurile la carburanţi au explodat în UE, deşi europenii cumpără petrol avantajaţi de monedă: dolarul, valuta în care se fac tranzacţiile petroliere, a atins maximul devalorizării din ultima lună faţă de o serie de valute.
Reacţiile „electorale“ nu au întârziat să apară: deşi nu are niciun mecanism de a controla preţurile impuse de companiile private, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a spus, ieri, că „preţurile practicate sunt o sfidare, în condiţiile în care sunt mai mari decât în ţări care nu au rezerve de petrol (precum cele de la noi, exploatate de OMV-Petrom - n.r.)“.
Americanii începsă resimtă şocul
Cotaţiile pentru petrolul cu livrare în luna iulie au crescut cu aproximativ 3 dolari într-o singură zi, adică cu o valoare pe care, în trecut, o înregistrau în câţiva ani. Numai în cinci luni, preţul petrolului a urcat cu peste 40%, iar faţă de acum 1